PRZEPISY

Makaron z wieprzowin± i warzywami

Składniki:

Sposób przygotowania:

Makaron zalej letni± wod±, pozostaw na noc, a potem ods±cz. Zmiksuj przecier, sos rybny, sos chili, sok z limonki oraz cukier i odstaw na godzinę. Na dużej patelni typu wok, rozgrzej cztery łyżki oliwy. Z jednej strony smaż około 2 minut wieprzowinę, a obok dodaj po jednej minucie roztrzepane jajka i poczekaj aż się zetn±. Po 2 minutach dodaj czosnek i wymieszaj wszystko. Następnie dorzuć makaron, cebulę, wszystko zalej sosem i bardzo dokładnie wymieszaj. Na koniec dodaj kiełki, jeszcze raz zamieszaj i posyp posiekanymi orzeszkami nerkowca.

Kurczak z orzechami nerkowca

Składniki:

Sposób przygotowania:

Oczyszczone, umyte i osuszone filety z kurczaka pokrój w kostkę o boku 2 cm, oprósz m±k± ziemniaczan± i odstaw. Szalotki obierz i pokrój w cienkie piórka, czosnek drobno posiekaj. Papryki umyj, osusz, usuń gniazda nasienne i pokrój w kwadraty o boku 2 cm. Szczypior umyj i pokrój w 4-cm odcinki. W miseczce wymieszaj sos sojowy, rybny, cukier i sok z limonki. W woku lub w teflonowej patelni rozgrzej olej i praż na nim orzechy przez minutę. Wyjmij orzechy i os±cz na ręczniku papierowym. Zwiększ ogień i na tym samym oleju, mieszaj±c, przez 2 minuty smaż kurczaka. Dodaj czosnek, imbir, szalotkę i smaż dalej, aż się zrumieni±. Na patelnię dodaj orzechy i paprykę, po 2 minutach sos z miseczki i szczypior (ewentualnie dopraw danie do smaku sosem rybnym, cukrem lub limonk±). Zmniejsz ogień i po 3 minutach przełóż potrawę na talerz i oprósz sezamem. Podawaj z ryżem ja¶minowym.

Chińskie danie z cukini± i makaronem

Składniki:

Sposób przygotowania:

Przed przyst±pieniem do smażenia wszystkie składniki kroimy: warzywa w piórka lub plasterki a kurczaka w paseczki. Sekretem tej idealnej chińszczyzny jest cynamon i anyż gwiazdkowy, które przez kilka sekund podsmażamy na oleju aż wydobędzie się ich smak i aromat. Na taki olej wrzucamy kurczaka oraz marchew i smażymy stale mieszaj±c. Stopniowo (po 1 łyżce) przyprawiamy cało¶ć sosem sojowym. Dodajemy mieszankę chińsk± i kontynuujemy smażenie na mocnym ogniu nieustannie mieszaj±c (dodajemy kolejn± łyżkę sosu sojowego). Jako ostatnie dodajemy cukinię i cebulę. Na tym etapie możemy poszukać w potrawie i usun±ć z woka anyż oraz cynamon. W momencie, kiedy warzywa będ± już miękkie dolewamy do potrawy słodki sos chili. Cało¶ć przyprawiamy do smaku sosem sojowym (można też użyć płatków chili). Wedle uznania danie można zagę¶cić (jak w chińskich barach) używaj±c dwóch łyżek m±ki ziemniaczanej rozpuszczonych w szklance zimnej wody. Do tak przygotowanej chińszczyzny dodajemy makaron ugotowany wedle instrukcji z opakowania. Po wymieszaniu potrawa jest gotowa.

Przepis na "chiński bigos".

Składniki:

Sposób przygotowania:

Mięso z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w paski. Przygotować marynatę: sos sojowy + wino + sól i cukier do smaku, zagę¶cić m±k± ziemniaczan±. Do marynaty włożyć pokrojone mięso z kurczaka na 15-30 minut. W tym czasie pokroić warzywa i obsmażyć na oleju, dodać rozdrobniony imbir i rozgnieciony czosnek. Następnie wyj±ć mięso, ods±czyć i również obsmażyć. Poł±czyć mięso z warzywami, dodać kilka łyżek sosu sweet-chilli, ewentualnie sól do smaku. Podawać z ryżem ja¶minowym ugotowanym na sypko.

Chińska sałatka z ogórków.

Składniki:

Sposób przygotowania:

Ogórki umie¶cić na desce i uderzyć je kilkakrotnie tęp± krawędzi± ciężkiego noża, aż popękaj±. Następnie pokroić wzdłuż na paski, posolić i zostawić na 30 minut. Po tym czasie ods±czyć z wody, dodać rozgnieciony czosnek i ocet ryżowy. Wymieszać dobrze i odstawić w chłodne miejsce na pół godziny, aby smaki się przeniknęły. Sałatka ¶wietnie komponuje się z chińskimi mięsnymi daniami.



Zapraszamy do zapoznania się z nasz± ofert±

PROMOCJE